Nagrada Vukove zadužbine za nauku i umetnost

Slikar Sava Stojkov, dobitnik je nagrade za umetnost za izložbu održanu u Muzeju Vojvodine u Novom Sadu.

Stojkov, prema savetu lekara, nije prisustvovao dodeli nagrada, pa će mu nagrada u vidu povelje, plakete i novčanog iznosa biti uručena kasnije.

Predsednik Odbora za dodelu nagrade u oblasti umetnosti Draško Ređep pročitao je obrazloženje nagrade u kome se navodi da je Stojkov (1925) jedan od doajena srpskog slikarstva i stvaralac koji “dugotrajno i poneseno vukovsku ideju bliskosti sa dugom narodnog stvaralašta prenosi na prostranom, može se bez preterivanja reći planeratnom atlasu”.

Izložba posvećena šumama, kao tipološkoj zagonetki, pokazala je ne samo nezaustavljivu strast Save Stojkova za tišinu nijansi, nego je, na tragu Koroa, pokazala naše bogate krošnje i naš besuzlovni hlorofil. Slikarstvo koje je bilo inspirativno za veliki broj kritičara nekoliko generacija”, navodi se u obrazloženju odluke.

Nagrade Vukove zadužbine dodeljuju se svake godine od 1990. za nauku i umetnost.

Kao uzdarje za ovo visoko priznanje, a povodom 225 godina od rođenja Vuka Karadžića i povodom 200 godina od osnivanja prve Srpske učiteljske škole (Preparandije), Sava Stojkov je odlučio da Zadužbini daruje Vukov portret.


Vesti


Sajt nije prodajnog već izložbenog i informativnog karaktera. Vršimo procenu i otkup slika Save Stojkova.
06.09.2014


Predaja portreta Novaku Đokoviću
17.09.2013


IZLOZBU U BRATISLAVI OTVORILA DVOJICA PREDSEDNIKA
23.01.2013

23.01.2013. u 13h u Predsednickoj palati Slovacke otvorena je izlozba slika velikana srpskog slikarstva Save Stojkova. Izlozbu su otvorili predsednik Srbije Tomislav Nikolic i Slovacke Ivan Gasparovic.
Na izlozbi su prisutni bili ambasadori 12 zemalja. Organizatori izlozbe g. Milan Stojkov i Ivan Jaksic iz galerije “Beli Andjeo” su licno urucili poklon-sliku dvojici predsednika..


Izložba slika Save Stojkova
01.10.2012

U galeriji V.A Lekovic, na glavnom šetalištu u Baru, otvorena je prva izložba slika Save Stojkova u Crnoj Gori.


Izložba slika Save Stojkova u hotelu “Moskva” na Terazijama
05.03.2012

Povodom 87-og rodjendana i punih 70 godina rada, udruženje slikara “Beli Andjeo” i galerija-legat “Sava Stojkov” organizovali su izložbu slika Save Stojkova u hotelu “Moskva” na Terazijama.